Huhtikuun 21. päivänä vietetään YK:n maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää. Tämä juhlapäivä muistuttaa siitä, miten merkittäviä ratkaisuja syntyy, kun luovuus yhdistyy toteutukseen vietävään innovaatiovoimaan. Tästä hyvä esimerkki on suomalainen Lumoral – huipputeknologinen lääkinnällinen laite, joka parantaa suuhygieniaa torjumalla suun bakteeritulehduksia, myös niiden piileviä muotoja.
Innovaatio lastensairaalan käytävältä
Vuonna 2016 HUS:n Uuden lastensairaalan käytävällä kohtasivat sydänkirurgi Tommi Pätilä ja diplomi-insinööri Sakari Nikinmaa. Myöhemmin mukaan liittyi kemisti ja yrittäjä, ja yhteistyön tuloksena syntyi Koite Health Oy. Yritys kehittää valolla aktivoituvia antibakteerisia ratkaisuja muun muassa suusairauksien ehkäisyyn ja hoitoon.
Antibakteerisen Lumoral-menetelmän kehitystyöhön on osallistunut eri alojen asiantuntijoita, muun muassa hammaslääketieteen professorit Jukka Meurman ja Timo Sorsa.
– Lumoral-hoito kohdistuu bakteerimassaan ja biofilmiin – hammassairauksien juurisyihin. Menetelmän teho on kliinisesti todennettu, mikä tekee siitä poikkeuksellisen vaikuttavan, sanoo Koite Healthin toimitusjohtaja Sakari Nikinmaa.
Nikinmaa muistuttaa, että Suomessa lääketieteen ja hammaslääketieteen yhteistyö on ollut pitkään tiivistä. Sisätautilääkäri Yrjö Konttinen oli edelläkävijä tutkiessaan suun ja yleisterveyden yhteyttä.
– Meillä suuta on aina pidetty olennaisena osana kokonaisvaltaista terveyttä. Hammaslääketieteellinen tutkimus on kansainvälistä huipputasoa, Nikinmaa toteaa.
Valoaktivoitavaa hoitoa biofilmejä ja tulehduksia vastaan
Jopa 95 prosenttia hammassairauksista saa alkunsa plakin haitallisista bakteereista. Nämä bakteerit voivat levitä suusta muualle elimistöön ja lisätä riskiä sairastua muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin sekä diabetekseen.
Pätilän mukaan idea Lumoralista sai alkunsa sydäntutkimuksista, joissa havaittiin valoaktivaation tuottavan antibakteerisia vaikutuksia. Yhteistyössä mikrobiologian professori Martti Vaaran kanssa havaittiin streptokokkien olevan erityisen herkkiä tälle vaikutukselle.
Valoaktivaatio käynnistää reaktiivisen hapen muodostumisen, joka tuhoaa bakteereita yhdessä lämmön vaikutuksen kanssa.
– Harjaus poistaa plakista parhaimmillaan 65 %, mutta mietin, voisiko lopun plakin hoitaminen vielä parantaa tilannetta? Ajatus jäi kytemään, Pätilä kertoo.
Vastaus antibioottiresistenssin uhkaan?
Antibioottiresistenssi on Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan yksi suurimmista globaaleista terveys- ja talousuhkista. Liiallinen ja virheellinen antibioottien käyttö on synnyttänyt ”superbakteereja”, jotka eivät reagoi tavanomaisiin lääkkeisiin – tavallisistakin infektioista voi tulla hengenvaarallisia.
– Valoaktivoiva antibakteerinen hoito on luonnollinen ja tehokas tapa vähentää antibioottien tarvetta, erityisesti ennaltaehkäisyssä, sanoo Tommi Pätilä.
Koite Health on saanut Yhdysvalloissa patentin valoaktivoitavalle teknologialleen, johon myös Lumoral perustuu. Tulevaisuudessa teknologian odotetaan tarjoavan apua myös muissa kuin suun infektioissa tehostamalla antibioottien vaikutusta ja torjumalla antibioottiresistenssiä.
– Teknologiamme hajottaa bakteerien biofilmejä, jotka suojaavat niitä antibiooteilta. Näin lääkkeet voivat vaikuttaa myös kaikkein vastustuskykyisimpiin bakteereihin, kuten MRSA:han, toteaa Sakari Nikinmaa.
Innovaation hyödyt ovat moninaiset:
-
Vähemmän antibiootteja: pienemmät annokset, vähemmän sivuvaikutuksia ja vähemmän resistenssin riskiä.
-
Superbakteerien torjunta: antibioottien teho palautuu.
-
Antibioottien käyttöiän pidentäminen: hidastaa uusien lääkkeiden tarvetta ja säästää resursseja.