Antibacterial photodynamic therapy

Lumoral-tutkijasta Vuoden Suuhygienisti 2022

Vuoden Suuhygienisti 2022 Hanna Lähteenmäki

Suomen Suuhygienistiliitto SSHL ry:n hallitus ja P&G Professional Oral Health/ Oral-B ovat myöntäneet Vuoden Suuhygienisti 2022 -tittelin Suuhygienisti YAMK Hanna Lähteenmäelle. Lumoral-tutkijana vaikuttanut Lähteenmäki on erikoistunut hammasimplanttipotilaiden iensairauksien ehkäisyyn ja hammasta ympäröivän kudoksen terveyden ylläpitoon.

 

Lähteenmäki on toiminut yli kaksikymmentä vuotta suuhygienistinä Tampereella sijaitsevalla yksityisellä hammasklinikalla.

– Klinikkamme tarjoaa potilaille esteettistä hoitoa, kuten implanttihoitoja. Olimme ensimmäisten hammasklinikoiden joukossa Suomessa, jossa potilaille tehtiin koko leuan all-on-4 implanttisiltoja, Lähteenmäki kertoo.

Uransa alkuvaiheessa Lähteenmäki toimi Tampereen seudun hammashoitajat ja suuhygienistit yhdistyksen hallituksessa muutamia vuosia. Lisäkoulutuksia erilaisiin implanttihoitoihin hän on suorittanut niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Vuonna 2016 hän suoritti kliinisen asiantuntijan SHG YAMK-tutkinnon Metropolia AMK:ssa Helsingissä.

Hammasimplantteja ympäröivän kudoksen terveys ja sen ylläpito kuuluvat Lähteenmäen nykyisen tehtävän vastuualueeseen. Iensairaudet ovat implanttihoitoja tehdessä monesti haasteena, sillä suun terveyden pitää olla hyvä jo siinä vaiheessa, kun implantteja suuhun aletaan laittaa.

– Työni suuhygienistinä on tasapainottelua niin suun terveyden edistäjänä kuin sairauksien hoitajanakin. Hampaita menettävät usein sellaiset henkilöt, joilla on jo iensairaus olemassa, kuten parodontiitti, joten implanttien hoitaminen vaatii huolellista ylläpitoa sekä klinikalla että potilaan omana kotihoitona. Lähteenmäki pohtii.

Klinikasta tutkimustyön pariin

Ylempi ammattikorkeakoulu antoi kipinän Hanna Lähteenmäen tutkimustyöhön ja vuonna 2018 hänet hyväksyttiin Professori Timo Sorsan ja Dosentti Taina Tervahartialan tutkimusryhmään Helsingin yliopistoon, suu- ja leukasairauksien yksikköön.

Lähteenmäki on julkaissut useita kansainvälisiä sekä suomenkielisiä artikkeleita alan lehdissä sekä toiminut alansa asiantuntijana ja luennoitsijana.

– Tohtoritutkintoon kuuluvan väitöskirjani aihe käsittelee aMMP-8-entsyymi/tuolinvierustestin käytettävyyttä peri-implanttisairauksien diagnosoinnissa. Tutkimuksissa olivat mukana myös suomalaiset uudet innovaatiot kuten fermentoitu puolukkamehu ja Lumoral-fotodynaaminen terapia, Lähteenmäki sanoo.

Lähteenmäen mukaan sylkinäytteestä otettava aMMP-8-entsyymin testi nopeuttaisi iensairauksien diagnosointia myös implanttipotilailla. Ongelmia aiheuttavia bakteereja voidaan potilaiden suusta lähteä toki etsimään viljelemällä laboratorioissa ennen implanttien asettamista, mutta se kestää päivistä viikkoihin. aMMP-8 entsyymitestin pystyy suorittamaan vastaanotolla, ja vastauksen ienkudoksien terveydestä saamaan jo viidessä minuutissa testin suorittamisesta.

Lumoral implanttipotilaiden avuksi

Osana väitöskirjaansa Lähteenmäki on julkaissut pilottitutkimuksen tuloksia, joista selviää, että Lumoral-hoidolla on saatu lupaavia tuloksia myös hammasimplantteihin liittyvien tulehdusten hoidossa. Lähteenmäen mukaan potilaiden plakin määrä ja ienverenvuoto vähenivät merkittävästi alkutilanteeseen verrattuna, eikä Lumoralin käyttöön liittynyt sivuvaikutuksia. 

Kaksoisvalohoitoon perustuva Lumoral on lääkinnällinen laite ientulehduksen ja parodontiitin hoitoon sekä hampaiden reikiintymisen ehkäisyyn. Hoito poistaa plakkia tehokkaasti ja estää hammaskiven muodostumista. Elokuussa Lumoral-laite sai Suomen suuhygienistiliiton suosituksen.

Lähteenmäen mukaan kiinnostus suuhygienistien puolelta Lumoral-menetelmää kohtaan on valtaisa.

– Eikä sitä tunnustusta suuhygienistiliiton puolelta noin vain saada – tutkimuspohjaa täytyy olla olemassa ja myös näyttöä, että laite oikeasti toimii. Pilottitutkimuksesta saimme hyviä tuloksia, että suuhygienistiliiton suositus on ihan paikallaan, Lähteenmäki sanoo tyytyväisenä.

QAdental Forum järjestetään Helsingissä 16.-17.9.2022 

Kaksipäiväinen QAdental Forum -tapahtuma on suunnattu hammaslääkäreille alkaen 4. vuoden suorittaneista kandeista, joilla on oikeus toimia tilapäisesti hammaslääkärin tehtävissä. Tapahtumassa pääsee kuulemaan lisää myös suuhygienisti ja väitöskirjatutkija Hanna Lähteenmäen tuoreen pilottitutkimuksen tuloksista ja Lumoral-menetelmän eduista niin parodontiitti-kuin implanttipotilaiden iensairauksien hoidossa. 
Hannan hands-on luennolla pääset tutustumaan Lumoraliin kädestä pitäen. Ilmoittautumisia ottaa vielä vastaan kariitta.korpela@qadental.com