Lumoral

Lumoral on uuden ajan hampaidenhoitomenetelmä

Lumoral on uuden ajan hampaidenhoitomenetelmä

Artikkeli julkaistu Töölöläinen- ja Kamppi-Eira-lehdissä joulukuussa 2020. 
Teksti ja kuva: Sakari Soininen

Valon ja väriaineen yhteisvaikutus puree hampaiden haitallisiin bakteereihin 

Aamutoimet eivät ole enää entisenlaiset. Sanomalehden luvun, hampaiden pesun, suihkuttelun ja latten lipittämisen rinnalle on kiilannut uusi hampaidenhoitomenetelmä.  

Vesitilkkaan sujautetaan vihreä poretabletti, joka liukenee veteen. Liuosta purskutetaan minuutin verran suussa, ja sylkäistään pois. Indosyaaninvihreä on tarttunut hampaan bakteeripeitteeseen. Hampaiden väliin asettuvaan Lumoral-laitteen suukappaleeseen kytketään virta ja hampaiden pinnalla piilevän plakin eli biofilmin bakteerien inaktivointi alkaa. 

Töölöläisen lääketieteen tohtori Tommi Pätilän päätyö on Uudessa lastensairaassa, missä hän toimii lasten sydänkirurgina.

– Indosyaaninvihreää on hyödynnetty lääketieteessä 50-luvulta lähtien muun muassa varjoaineena kuvantamisessa ja maksan toimintakokeessa. Teimme tutkimusta sydämen kantasolujen geenisiirroista ja huomasimme, että tietyllä valon aallonpituudella aktivoitu indosyaanivihreä eliminoi bakteereita. Tästä sain ajatuksen, että menetelmää voisi hyödyntää suun terveyden hoidossa, Pätilä paljastaa.  

Vuonna 2016 alkoi pitkä tutkimus ja tuotekehitys Lumoral-menetelmän kehittämiseksi. Start-upiin liittyi joukko teknologian, kemian, hammaslääketieteen ja talouden alalla ansioituneita huippuluokan ammattilaisia. Lumoral-hampaidenhoitolaite on nyt valmis ja myynnissä valikoiduissa apteekeissa ja netissä. 

Plakin bakteerit edesauttavat suun tulehdusta

Suussa kaikilla muhii hampaiden pinnalle pesiytynyt bakteeriyhdyskunta. Bakteeripeitteessä, jota kutsutaan plakiksi eli biofilmiksi, on bakteereja, joihin eivät tehoa ihmisen omat puolustusmekanismit. Muutamat yksittäiset bakteerit ovat erityisen haitallisia patogeenejä. Yhdessä sokerin kanssa ne aiheuttavat kariesta eli hampaiden reikiintymistä ja hampaiden kiinnityskudoksen tulehdusta. Tupakointi on sokeriakin vaarallisempi vihollinen hampaille. Usein oireettomasta ientulehduksesta seuraa ientaskujen syventyminen ja siten vielä otollisemmat olosuhteet bakteereille. Vuotavat ikenet ja pahanhajuinen hengitys ovat ientulehduksen helposti aistittavia oireita. Huonosta suuhygieniasta johtuvasta kansansairaudesta kärsii noin 70 % suomalaisista. Hoitamattomasta ientulehduksesta seuraa pitkäaikainen tulehdussairaus, parodontiitti, joka tuhoaa hampaiden kiinnityskudosta. 

– Parodontiitilla, hampaiden reikiintymisellä ja menetyksellä tiedetään olevan haitallinen yhteys noin 200 eri sairauteen. Jatkuvassa tulehdustilassa olevasta suusta pääsee runsaasti bakteereita verenkiertoon, millä on laaja-alaista haitallista vaikutusta yleisterveyteen. Tämän on todettu vaikuttavan muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin sekä diabetekseen, Pätilä mainitsee. 

Hammaslääkärin vastaanotolla potilaan hampaat ja ikenet tutkitaan. Hammaslääkäri mittaa tarvittaessa ientaskujen syvyyden. Useimmiten potilas passitetaan myös suuhygienistille hammaskiven poistoon. Hammaskivi on kivettynyttä bakteeripeitettä, joka karheapintaisena tarjoaa hyvän kiinnittymispinnan bakteereille. 

Lumoral-menetelmä tuo hammaslääkäreiden valokäsittelyn koteihin

Hammashoidossa laservaloa käytetään parodontiitin hoidossa. Ongelmana kuitenkin on, että hoidon tulisi olla säännöllistä ja klinikalla suoritettuna se on kallista. Pätilän ideoima hoitomenetelmä soveltuu jokapäiväiseen käyttöön. Se on hellä hampaille ja suulle täysin harmiton.  

Lumoral-laite tuottaa kaksoisvaloa, sinistä ja silmälle näkymätöntä punaista valoa, jotka aiheuttavat fotodynaamisen ilmiön. Valon antibakteerista vaikutusta on tutkittu paljon kautta aikain.

– Laitteen suukappaleen sininen ja syvälle kudokseen pureutuva punainen valo toimivat eri mekanismeilla. Punainen valo aktivoi suuhuuhteen, joka tappaa tehokkaasti hammasplakin bakteerit. Sininen valo vahvistaa antibakteerista tehoa. Lisäksi laitteen punavalo stimuloi suun kudoksia, Pätilä kertoo.  

Streptococcus mutans on bakteerina keskushyökkääjä. Se luo happaman ympäristön, joka vaurioittaa kiillettä. Se on osaltaan vaikuttamassa myös parodontiitin bakteeriflooraan. Mutansiin Lumoral tehoaa Pätilän mukaan erityisen hyvin. Mainittakoon, että purukumista tuttu koivusokeri eli ksylitoli heikentää myös mutans-streptokokkien toimintaa. 

Mikään laite tai menetelmä ei poista mekaanisen hammashygienian tarvetta. Hampaat on harjattava kahdesti päivässä ja hampaiden välit puhdistettava päivittäin. Harjauksesta huolimatta hampaiden mikrometrien kokoisiin uurteisiin on poteroitunut hammasharjan ulottumattomiin bakteereita. Nämä bakteerit eliminoidaan Lumoralilla. 

Laitetta pidetään suussa mielellään täysimääräinen aika eli 10 minuuttia, jolloin kaksoisvalo ja väriaine tappavat plakin perukoillakin piileskelevät bakteerit. Toimittajan kolmen viikon käyttökokemus ei ollut lainkaan epämiellyttävä. Sylkeä erittyi normaalia enemmän, eikä laitteen tuottama lämpö haitannut. Käyttö oli vaivatonta ja samalla saattoi lukea lehteä, räplätä puhelinta tai toimittaa aamuaskareita, sillä USB:llä ladattavan virtalähteen voi sujauttaa taskuunsa. Mikäli sattuisi illalla nukahtamaan kesken hoidon, laite sammuu automaattisesti 10 minuutin jälkeen. Lumoral-hoidon jälkeen hampaat harjataan ja kuolleet bakteerit huuhdotaan pois suusta. 

Allekirjoittanut on harjannut aina hampaansa markkinoiden tehokkaimmalla sähköhammasharjalla kolme minuuttia kerrallaan. Hampaiden pinta tuntui Lumoral-hoidon jälkeen puhtaammalta ja todella sileältä kielellä kliinisesti testaten.  

– Tutkimme omassa bakteriologisessa laboratoriossamme menetelmän tehoa bakteeriviljelmien avulla. Menetelmä on osoittautunut karieksen ennaltaehkäisyn näkökulmasta toimivaksi ja aloitamme tutkimuksen karieksen hoidosta Lumoralilla, Pätilä kertoo. 

Lumoralin käyttöä tutkitaan esimerkiksi implanttipotilaiden suun tulehdusten hoidossa ja se on muun muassa koekäytössä Lastenklinikan suuhalkiopotilailla sekä hematologisella syöpäosastolla. Pätilä korostaa tieteellisen tutkimuksen merkitystä. 

Laite on teknisesti ja esteettisesti hyvin toteutettu pakkauksia myöden. Tuote valmistetaan suomalaisen Koite Health -yrityksen omassa tuotantotilassa Espoossa. Muotoilusta on vastannut muotoilija Harri Koskisen Friends of Industry -studio.   

– Tekninen suunnittelu on perustunut tieteeseen ja muun muassa puolijohdeteknologiaan. Lumoral on lääkinnällinen laite ja kaksoisvalo-menetelmälle on haettu laajat patenttioikeudet, Pätilä sanoo.

Hän korostaa, että menetelmä on täysin turvallinen ja kohdentuu hampaisiin ja ikeniin jättäen suun muun bakteerikannan rauhaan. 

Esimerkkinä selätetyistä haasteista Pätilä mainitsee indosyaaninvihreän, jonka valmistaminen on erittäin vaativaa.

– Molekyylin synteesin kehityksessä harmaantui monta hiusta useassa päässä, Pätilä sanoo.