Linkki suun bakteerien ja aivopaiseiden väliltä löytynyt

Linkki suun bakteerien ja aivopaiseiden väliltä löytynyt

Isobritannialaisen University of Plymouth -yliopiston sekä University Hospitals Plymouth NHS Trust -opetussairaalan tutkijoiden mukaan suun infektioita aiheuttavat bakteerit voivat olla osasyynä myös hengenvaarallisten aivopaiseiden syntyyn.

Journal of Dentistry -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin aivopaiseita ja niiden yhteyttä suuontelosta löytyviin bakteereihin. Vaikka aivoissa sijaitsevat märkäpesäkkeet ovat suhteellisen harvinaisia, ne voivat aiheuttaa merkittävää kuolleisuutta ja sairastuvuutta, raportissa todetaan.

Tutkimuksessa tutkittiin 87 sairaalahoitoon joutuneen aivopaiseesta kärsivän potilaan sairauskertomuksia. Tutkijat keräsivät mikrobiologisia tietoja potilaista analysoimalla näytteitä paiseista ja niiden soluviljelmistä.

Tutkijat havaitsivat, että niillä 52 potilaalla, joilla ei ollut diagnosoitavaa syytä paiseeseen, löytyi kolme kertaa todennäköisemmin infektioita aiheuttavia bakteereja myös suussaan.

Ryhmä havaitsi erityisesti Streptococcus anginosus -bakteereiden esiintyvän aivopaiseissa. Tämä bakteerilaji voi aiheuttaa myös nielutulehduksia, elimistön puolustusreaktion aiheuttavan bakteremian (sepsis/verenmyrkytys) sekä infektioita sisäelimiin, kuten aivoihin, keuhkoihin ja maksaan. Samaa bakteerilajia esiintyy usein myös hampaan juuren tulehduksen aiheuttamissa märkäpesäkkeissä. Tutkijoiden mukaan löydökset viittaavat siihen, että suuonteloa voidaan pitää infektiolähteenä aivopaiseissa, joille ei ole löydetty selvää syytä.

- Vaikka aivopaiseiden mahdollisia syitä tunnetaan monia, infektion alkuperä jää usein kliinisesti tunnistamatta. Oli kuitenkin yllättävää, että selittämättömistä aivopaiseista löytyi usein suussa esiintyviä bakteereja. Tämä vahvistaa näkemystä siitä, että on tärkeää käyttää herkempiä tekniikoita suuontelon arvioimiseksi mahdollisena bakteerien lähteenä potilailla, joilla on aivopaise. Löydös korostaa myös hammashoidon ja suuhygienian parantamisen tärkeyttä yleisemmin, tutkimuksen johtaja, lääketieteen tohtori Holly Roy kertoi EurekaAlert! -tiedeuutispalvelun tiedotteessa.

Isobritannialaisen yliopiston suun mikrobiomin tutkimusryhmässä tutkitaan aktiivisesti myös suun mikrobien ja sydän- ja verisuonitautien sekä neurologisten sairauksien välistä yhteyttä. Tutkimuksia johtavat Raul Bescos sekä Zoe Brookes.

Käynnissä on myös kliinisiä tutkimuksissa, joissa selvitetään ienterveyden ja Alzheimerin taudin välisiä yhteyksiä sekä pyritään tunnistamaan potilaat, joilla on suuri sydän- ja verisuonitautiriski perusterveydenhuollon hammashoitoloissa.

Lähde:

Study identifies potential link between oral bacteria and brain abscesses. Br Dent J 234, 21 (2023). https://doi.org/10.1038/s41415-022-5417-x

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.