Susanna

Asiakastarina: Susanna vaalii terveyttään Lumoralin avulla

Kuva: Marko Nevanperä

Kiinnostus lääketiedettä kohtaan ja halu edistää omaa terveyttä sai Susanna Vehmaan kiinnostumaan Lumoralista. Isona tekijänä päätöksen taustalla oli huoli sukurasitteena olevasta alttiudesta suolistosyöpään. Nykyisin Lumoral on käytössä koko perheellä tehostamassa hampaiden hoitoa.

Lepaalainen perheenäiti Susanna Vehmas hankki Lumoral-laitteen heti sen tultua markkinoille vuonna 2020.

– Olen melkein koko ikäni ollut kiinnostunut lääketieteestä ja ihmisen fysiologiasta, sillä perheessäni on sukurasitteena alttius suolistosyöpään. Äitini kuoli sairauteen aikanaan, ja myös toinen veljeni sai kokea sen ennen menehtymistään. Jo 80-luvulla ollessani hyvin nuori, luin jostain, että muun muassa lihansyönti todennäköisesti lisää riskiä sairastua suolistosyöpään. Minun kohdallani se tarkoitti sitä, että lihansyönti loppui siihen paikkaan. Sama pätee tietenkin myös alkoholiin, tupakkaan ja sokeriin, kertoo merillä työskentelevä Susanna Vehmas (56).

– Innostuin asiasta ja koska laitteita ei juuri tuolloin ollut heti saatavilla, ilmoittauduin halukkaaksi sellaisen ostamaan heti mahdollisuuden tullen. Muutaman kuukauden kuluttua sen sitten sain, Vehmas sanoo.

Vaikka hammashygienia on viime vuosikymmenien aikana yleisesti ottaen parantunut, suusairauksista koituu edelleen vuosittain satojen miljardien eurojen kustannukset koko maailman mittakaavassa. Suunterveyden tiedetään altistavan yli 200:lle krooniselle sairaudelle, kuten sydän- ja verisuonisairauksille sekä keuhko- ja reumasairauksille. Sen on tutkimuksissa todettu nostavan myös useiden syöpätyyppien riskiä.

Lumoralin hammashygieniamenetelmä tappaa sekä hampaiden reikiintymistä aiheuttavia Streptococcus mutans -bakteereja että ientulehdusbakteereja. Lumoralin käytön lisäksi Vehmas huolehtii muutenkin hampaistaan säntillisesti.

– Pesen hampaani säännöllisesti kaksi tai jopa kolme kertaa päivässä sähköhammasharjalla. Hammasvälien puhdistamiseen käytän lisäksi hammasväliharjoja ja hammaslankaa. Vaikka olen toiminut niin jo pitkään, olen oikeasti huomannut hampaiden tuntuvan sileämmiltä ja näyttävän valkoisemmilta Lumoralin käytön aloittamisen jälkeen, Vehmas kiittää.

  Terveydestä huolehtiminen kaiken A ja O

  Vehmas kertoo syntyneensä aikana, jolloin hampaiden hoitoon ei vielä kiinnitetty riittävästi huomiota. 

  – Molemmat vanhempani olivat saaneet tekohampaansa suurin piirtein rippilahjaksi. Olenkin utelias tietämään, miltä kaikilta vaivoilta ihminen voisi välttyä jo pelkästään sillä, että hoitaa hyvin hampaansa ja välttyy näin mahdollisesti suun kautta muualle elimistöön leviäviltä tulehduksilta ja mahdollisesti jopa muistisairauksilta.

   Terveydestä huolehtiminen on hänelle itselleen kiinteä osa arkea: liikuntaa Vehmas harrastaa päivittäin, muun muassa sisäsoutua, painoharjoittelua ja lenkkeilyä. 

   – Työnikin suhteen minulla on käynyt säkä, sillä päivittäinen askelmäärä työpäivän aikana laivalla tarjoiluhommissa ylittää lähestulkoon aina 30 000 askeleen rajan, TallinkSiljan risteilyaluksella tarjoilijana työskentelevä Vehmas heittää.

    Tähän asti Vehmas onkin onnistunut hyvin pitämään itsensä kunnossa ja välttämään ”lähestulkoon kaikki” paikkakunnalla ja työpaikalla riehuvat flunssat ja vatsataudit. Jonkin aika sitten hän sai kuitenkin ylllättäen ortopediltään kuulla kärsivänsä niin pahasta lonkan nivelrikosta, että leikkaus on hänelle ainoa mahdollinen hoitomuoto.

    – Lääkärin mukaan vaiva olisi alkanut haitata minua jo kauan sitten, jos en harrastaisi säännöllisesti liikuntaa. Myös tällaisessa tapauksessa hampaiden hyvä kunto on ihan "must", sillä leikkausta voidaan joutua siirtämään, jos hampaiden hoitoa on laiminlyöty.

     LED-valoa hampaille 2–3 kertaa viikossa

     Hampaiden vaaliminen on Vehmakselle tärkeää myös ulkonäöllisistä syistä. Tiheät ruokailuvälit ja eritoten hammaskiillettä kuluttavia happoja sisältävien hedelmien runsas syöminen on näkynyt hänen hampaissaan.

     – Minun hampaani eivät koskaan ole olleet mitenkään erityisen kauniit, mutta olen silti koittanut niitä vaalia. Pieniä murheitakin on ollut, sillä noin kolmekymmentä vuotta sitten hammaslääkäriä vaihdettuani tiedusteli uusi lääkäri varovasti kärsinkö syömishäiriöstä. Olen kova syömään ja vähän yllätyin kysymyksestä. Kun selitin hänelle syöväni paljon hedelmiä, minulle selvisi, että hedelmien happamuus voi kuluttaa hammaskiillettä. Kiille voi kulua samaan tapaan, jos kärsii syömishäiriöstä ja oksentaa usein. Siitä lähtien olenkin lopettanut hedelmäpeijaiset palasella juustoa tai lasillisella piimää!

     Lumoralin Vehmas hankki sekä itseään että perhettään varten. Käyttökertoja hänellä kertyy valolaitteelle viikoittain vähintään kaksi.

     – On tärkeää panostaa suun ja koko ruumiin terveyteen. Olen harkinnut myös toisen laitteen hankkimista, jotta voisin ottaa sen mukaan merille töihin lähtiessäni. Toistaiseksi olen jättänyt kojeen töihin lähtiessäni kotiin perheeni käyttöön.

     Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

     Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.