Huippu-urheilu ja liikunnallinen elämäntapa kulkevat yrittäjä ja hyvinvointivalmentaja Martina Aitolehden arjessa käsi-kädessä. Kilpatason triathlonista hän alun perin innostui, koska se on monipuolinen ja vaativa laji, jossa riittää haastetta monilla osa-alueilla.
Martina Aitolehti (40) on elänyt koko elämänsä urheilullisesti, ja alasta on tullut myös hänen ammattinsa. Tällä hetkellä Martina treenaa ja kisaa kuin huippu-urheilija. Päälajinaan hänellä on ollut jo useamman vuoden ajan kestävyysurheilun kuningaslaji triathlon.
– Treenaan valmentajani ohjeilla. Yhdessä valmentajani kanssa harjoittelen kaksi kertaa viikossa ja omatoimisesti loput kerrat. Yhteensä treeniä kertyy noin 12–15 tuntia viikossa, Martina kertoo.
Nuoruutensa ratsastuksen ja yleisurheilun (100 metrin juoksun) parissa viettänyt kahden lapsen äiti tietää, että menestyminen kilpaurheilussa vaatii myös uhrauksia vapaa-ajasta.
– Minulle se on kuitenkin elämäntapa. Vaatii kovaa työtä ja sitoutumista, mutta antaa myös paljon.
Elämän peruspilarit oltava kunnossa
Kestävyyslajina triathlonissa korostuvat huippuun hiotun kunnon lisäksi myös henkiset ominaisuudet. Kilpailusuorituksessa on tärkeää hallita mielensä hyvin ja olla myös henkisesti vahva.
Tätä varten on huolehdittava siitä, että elämän peruspilarit ovat kunnossa: riittävä lepo, säännöllinen ja laadukas ruokarytmi sekä -valio ovat kaikki tekijöitä, joihin on kiinnitettävä erityisen paljon huomiota, jos tavoitteissa siintää menestyminen kisoissa, Martina muistuttaa.
Vaikka elämä ei olekaan pelkkää ruusuilla tanssimista, Martinan mukaan arjen stressittömyys ja toimivat rutiinit auttavat pitämään niin henkisen kuin fyysisen kunnon huipussaan.
Myös ruokavalio on tärkeässä roolissa: punaisen lihan ja sokerin välttäminen ja helposti sulavien hiilihydraattien suosiminen auttaa pitämään kilpakunnon hyvässä terässä.
– Suosin ruokavaliossani mahdollisimman puhdasta, ravinnerikasta ja monipuolista kotiruokaa. Riittävä lepo on myös todella tärkeässä osassa palautumista ja kehittymistä.
Kokenut kisaaja
Triathlonin arvostetuin kilpailusarja on IRONMAN eli täysmatkan triathlon, jossa uintiosuus on 3,8 kilometriä, pyöräily 180 kilometriä ja juoksuosuus maratonin mittainen eli 42 kilometrin pituinen. Puolimatka tai “half-Ironman” -kisoissa etäisyydet edustavat puolta tästä.
Martina on triathlonistina jo kokenut kisaaja. Vuonna 2019 hän osallistui Irlannissa järjestettyyn Ironman-kilpailuun. Aitolehti selvitti 12-tuntisen rupeaman kunnialla ja tuli maaliin oman ikäryhmänsä kuudentena.
Elokuussa 2020 hän osallistui Vierumäellä järjestettyyn Finntriathlon-kilpailun sprinttimatkaan. Näissä kilpailuissa uintiosuus on 750 metriä, pyöräilyn 20 kilometriä ja juoksun 5 kilometriä.
Tuolloin hän sijoittui kovatasoisessa kilpailussa neljännelle sijalle.
Tuoreimpana kisamenestyksenä Aitolehdelle tipahti neljäs sija Tallinnan Ironman-puolimatkan triathlonkilpailussa omassa ikäsarjassa.
– Kisa oli onnistunut paluu isosta leikkauksesta. Treenit oli tuottanut selkeästi tulosta ja kisa oli suht helppoa ja vahvaa tekemistä. Odotan kuitenkin enemmän tulevasta Barcelonan kisasta (2.10.2022), jossa lähden tavoittelemaan parempaa aikaa.
Hyvä suunterveys tukee kisasuorituksia
Suun terveydellä on havaittu olevan huomattavasti enemmän vaikutuksia elämänlaatuun ja terveyteen kuin aikaisemmin on ajateltu. Suun sairauksilla on todettu olevan yhteyksiä jopa sydän-, verisuoni- ja keuhkosairauksiin sekä diabeteksen puhkeamiseen.
Tutkimusten mukaan suunsairaudet, kuten bakteerien aiheuttama suun tulehdussairaus parodontiitti, aiheuttaa elimistöön matala-asteista tulehdusta, joka heikentää kehon suorituskykyä. Sillä tiedetään olevan yhteyksiä myös muun muassa aineenvaihduntaongelmiin, joista on haittaa urheilijan kilpailusuorituksiin.
Fyysisen ja psyykkisen kunnon ohella Aitolehti pitääkin myös suun terveyttä arvossaan. Hyvinvointialan ammattilaisena hän tiedostaa sen vaikutukset kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, eikä sen hoidossa tingitä.
– Huolehdin suun hyvinvoinnista perusteellisilla hampaiden pesuilla. Lisäksi käyn kaksi kertaa vuodessa puhdistamassa hampaat hammaskivestä ja hammaslääkärin suorittamassa hampaiden tarkistuksessa.
Kahdelle teini-ikäiselle lapselleen Martina haluaa opettaa rakkauden urheilua kohtaan lisäksi myös hampaiden hyvinvoinnin ja ylläpidon tarpeen merkityksen.
– Opetan tyttärilleni suun hyvinvoinnin tärkeydestä. Huolellinen hampaiden pesu sähköhammasharjalla on perusta. Ksylitolpurkkaakin löytyy kotoa, mutta se ei ole kuitenkaan säännöllisessä käytössä, hän kertoo.
– Lumoral tuli minulle tutuksi kesällä, kun valmistauduin Frankfurtin kisoihin. Tämän jälkeen olen käyttänyt Lumoralia säännöllisesti, Martina lisää.
Miten parantaa oman suun terveyttä kestävyysurheilijana? Tässä meidän ajatuksemme asiaan.
- Harjaa hampaasi kaksi kertaa päivässä ja käytä Lumoralia kaksi kertaa viikossa.
- Varmista hampaidesi kunto käymällä säännöllisesti hammaslääkärillä
- Harjoittele ja toteuta nenähengitystä, jos se on mahdollista, urheilusuorituksen aikana
- Pidennä ateriavälejä. Onko mahdollista ottaa esim. kerralla suurempi määrä hitaasti imeytyvää hiilihydraattia?
Alla olevalla videolla Martina Aitolehti näyttää miten Lumoralia käytetään.