Kasvissyöjän dilemma: keholle terveellinen, mutta suunterveydelle haasteellinen ruokavalio

Kasvissyöjän dilemma: keholle terveellinen, mutta suunterveydelle haasteellinen ruokavalio

Kasvissyönti lisääntyy vuosi vuodelta, ja sen vaikutukset näkyvät jo suomalaistenkin suunterveydessä. Runsaasti kasviksia, marjoja sekä hedelmiä sisältävä ruokavalio on vitamiini- ja hivenainepitoisuutensa vuoksi keholle terveellinen, mutta happamuutensa vuoksi hammaseroosiota aiheuttavaa.

Kasvisruokavalioista on olemassa monenlaisia eri versioita. Jaottelu tapahtuu sen mukaan, kuinka paljon ruokavalioon sisältyy eläinperäisiä tuotteita. Kasvissyöjän ruokavalio koostuu pääosin kasvikunnan tuotteista. Vegaanisella ruokavaliolla puolestaan tarkoitetaan sitä, ettei henkilö syö lainkaan eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita kuten lihaa, kalaa, kananmunia, maitotuotteita ja niiden johdannaisia.

Suomessa kasvissyöjiä on alle 10 prosenttia väestöstä, joista vegaaneja muutama prosentti. Mukaan mahtuvat vielä muun muassa laktovegetaristit, jotka syövät maitotuotteita, mutteivät kananmunaa. Pescovegetaristille maistuvat eläinkunnan tuotteista ainoastaan kala, kanamunat ja maitovalmisteet.

– Sekä vegaaninen että kasvispainotteinen ruokavalio vaikuttavat suun terveyteen. Ruokavalionsa muuttaneille nämä muutokset tulevat monesti vielä yllätyksenä, sanoo hammaslääkäri Pirta Liljekvist.

Liljekvistin mukaan hammaseroosio on etenkin nuorten nopeasti yleistyvä ongelma. Tutkimusten mukaan selviä eroosion aiheuttamia vaurioita on hampaissaan noin joka viidennellä suomalaisella. Vakavaa erosiivista kulumista havaitaan noin 5–10 prosentilla.

Liljekvist sanoo, että hammaseroosio on tänä päivänä jopa verrattain alidiagnosoitu suun ongelma, sillä monet pistävät hammaseroosion muun hampaiden kulumisen piikkiin, kuten hampaiden narskuttelun syyksi.

Happamuus hammaseroosion takana

Hammaseroosiossa hampaan kiille kuluu: eroosiota voi aiheuttaa mikä tahansa hapan aines päästessään kosketuksiin hammaskiilteen tai hammasluun kanssa. Eroosion kehittymiseen vaikuttavat myös syljen määrä ja ominaisuudet. Kuivassa suussa hapan tuote jää pitkäksi ajaksi hampaiden pinnoille altistaen hampaat herkemmin vaurioille. (Terveyskirjasto

Hammaseroosiota voivat aiheuttaa ne ravintoaineet, joiden pH on alle 5,5. Jos happamassa ravintoaineessa on mukana kalsiumia, kuten piimässä tai jogurtissa, ei eroosiota tapahdu, sillä kalsium toimii puskurina happohyökkäystä vastaan. Hyvä olisi ihan jokainen myös muistaa huuhdella suu vedellä happamien ruokien tai juomien nauttimisen jälkeen!

Kasvispainotteiden ruokavalio voi vaikuttaa suun terveyteen 

Tutkimusten mukaan täysin eläinproteiiniton vegaaniruokavalio voi altistaa hammaseroosion ohella myös hampaiden demineralisaatiolle eli alkavalle kariesvauriolle.

Demineralisaatiossa bakteerien aineenvaihdunta tuottaa suussa sokereista ja muista hiilihydraateista happoja, jotka liuottavat hammaskiilteestä mineraaleja. Hampaiden reikiintymisriskiä lisää varsinkin riittämätön itsehoito, napostelu pitkin päivää ja sokerin runsas käyttö.

Myös niin sanottuja liitukaries-kiillevaurioita tavataan kaikkiruokaisten suuta useammin vegaanien suussa. Hampaiden kiilteessä näkyvät vaalean liitumaiset värimuutokset (white spot -kiillevauriot) johtuvat tavallisesti mineraalipitoisuuden alenemisesta hampaan pintakerroksessa eli kiilteessä. Vastaavia vaaleita kiillemuutoksia voi muodostua hampaiden pintaan myös pitkäkestoisen oikomishoidon seurauksena.

Syitä siihen, miksi vegaaniruokavalio altistaa hampaiden demineralisaatioon ja liitukaries-kiillevaurioihin on monia. Yksi todennäköinen on tärkkelyspitoisten ja sokeripohjaisten hiilihydraatien runsas nauttiminen. Vegaanit saattavat myös syödä useammin päivässä kuin on suositeltu saavuttaakseen suositellun päivittäisen kalorimääränsa.

Tutkimusten mukaan sopiva ruokailukertojen määrä on 5–6 kertaa päivässä. Silloin sylki ehtii välillä neutraloida suun happamuutta ja mineraalit ehtivät palata takaisin hampaan pintaan. Jatkuva napostelu johtaa happohyökkäysten määrän lisääntymiseen päivän aikana ja aiheuttaa sekä hampaiden reikiintymistä että kiillevaurioiden syntymistä. (Hammaslääkäriliitto). 

Miten huolehtia suun terveydestä kasvissyöjänä?

Ruokavaliolla on suuri vaikutus suunterveyteen. Kasvissyöjillä on tutkimuksissa havaittu enemmän happoeroosiota kuin kaikkiruokaisilla. Sama pätee todennäköisesti myös vegaaneihin, sillä myös he syövät sekasyöjiä todennäköisesti enemmän hedelmiä, kasviksia ja vihanneksia, mikä puolestaan alentaa syljen pH-arvoa ja johtaa hammaseroosioon.

Vegaaniruokavaliota noudattavan on erityisen tärkeä olla tietoinen ruokavalionsa sisältämistä piilosokereista, joita markkinoidaan usein “luonnollisia” sokereita sisältävinä tuotteina. Myös happojen saantia ruokavalion kautta kannattaa parhaan mukaan seurata ja rajoittaa, sillä ne lisäävät heillä karieksen ja hammaseroosion riskiä entisestään.

Liljekvistin mukaan hammaseroosiotapaukset ovat yleistyneet viimeisten 15 vuoden aikana, muttei ainoastaan kasvisruokavalion yleistymisen vuoksi. Ruokailutottumukset ovat muutenkin muuttuneet suunterveyden ylläpidon kannalta haastavammiksi. Napostelun lisääntymisen lisäksi esimerkiksi energiajuomien ja limujen kulutus on kasvanut huomattavasti.

Myös runsas smoothieiden, hedelmämehujen ja esimerkiksi sitruunalla maustetun veden juominen saattaa nopeuttaa hampaiden pinnan kulumista.

Hammastahnan fluori vahvistaa hampaita

Iensairauksien, kuten kiinnityskudostuho parodontiitin vaikutusta vegaanin suunterveyteen ei ole perusteellisesti tutkittu, mutta tutkimuksissa on havaittu, että alhaiset B12-vitamiinipitoisuudet ja potilaiden lisääntynyt kiinnityskudoksen menetys ovat yhteydessä toisiinsa. 

Mikäli ientulehdukseen ei puututa ajoissa, ientaskut syvenevät ja parodontiittia aiheuttavat bakteerit – niin sanotut parodontopatogeenit – tunkeutuvat syvälle ientaskuun ja lisääntyvät pahentaen suun aiheuttaen lisäongelmia ja pahimmillaan johtaen jopa hampaiden menetykseen.

Monipuolinen kasvisruokavalio turvaa hyvin useimpien ravintoaineiden saannin, mutta jokaisen suomalaisen tulisi syödä ainakin D-vitamiinia ravinnelisänä yleisen ohjeistuksen mukaisesti.

Jos ruokavalio sisältää vain niukasti eläinperäisiä elintarvikkeita, on hyvä varmistaa myös B12- vitamiinin, raudan ja kalsiumin saanti tarvittaessa lisäravinteilla. Niiden puute voi johtaa suun alueen sairauksiin, kuten toistuvien aftahaavojen pahenemiseen ja myös kiillehäiriöiden kehittymiseen. 

Myös hammastahnaan kannattaa kiinnittää huomiota. Fluoria sisältävän hammastahnan käyttöä suositellaan kaikille kariesvaurioriskin vähentämiseksi. 

Fluoridi on vegaaniystävällistä ja sitä sisältäviä vegaanisia hammastahnoja on myös saatavilla. Kannattaa kuitenkin varmistua siitä, että hammastahna todella sisältää fluoridia, sillä monet vegaaniset hammastahnat eivät sisällä sitä.

Terve suu oikealla hoidolla

Suunterveys on osa ihmisen yleisterveyttä ja myös kasvisruokavaliosta voi tutkimusten mukaan olla myös paljon hyötyä, sillä se voi vähentää syöpä-, lihavuus- ja sydänsairauksien riskiä.

Terveelliset elämäntavat, huolellinen suuhygienia sekä säännölliset käynnit hammaslääkärillä ja suuhygienistillä auttavat ylläpitämään erinomaista suunterveyttä.

Säännöllinen Lumoralin käyttö vähentää vahingollista bakteerikantaa suusta niin, että karieksen  ja ientulehduksen riskiä saadaan pienennettyä, jolloin hampaiden kiinnityskudostuho parodontiitti ei pääse kehittymään.

Mikäli hammaslääkäri on jo todennut parodontiitin, suosittelemme käymään säännöllisesti suunterveyden ammattilaisen luona. Jokaisessa hoidon vaiheessa on keskeistä myös huolellinen omahoito. Tehokkainta on yhdistää suunterveyden ammattilaisten antama hoito tehostettuun kotona suoritettavaan omahoitoon ottamalla Lumoral-laite osaksi perinteistä suuhygieniarutiinia eli hampaiden säännöllistä harjausta ja hammasvälien puhdistamista.  

Miten parantaa suunterveyttä kasvissyöjänä? Hammaslääkäri Pirta Liljekvistin vinkit:

  • Harjaa hampaasi kaksi kertaa päivässä ja käytä Lumoralia kaksi kertaa viikossa. 
  • Varmista hampaidesi kunto käymällä säännöllisesti hammaslääkärillä
  • Huolehdi raudan, B-12 vitamiinin ja D, kalsiumin saannista ruokavalion kautta tai tarvittaessa lisäravinteilla. 
  • Vähennä ruokavalion piilosokereita ja happopitoisuutta. 
  • Käytä fluoridia sisältävää hammastahnaa.
  • Pidennä tarvittaessa ateriavälejä, esimerkiksi käyttämällä suuremman määrän hitaasti imeytyvää hiilihydraattia kerralla. Suosi janojuomana vettä. Happaman nauttimisen jälkeen olisi suu hyvä huuhdella vedellä!
  • Ksylitolin nauttiminen ruokailun jälkeen on suositeltavaa ihan kaikille, mutta erityisesti kasvis- ja vegaaniruokavaliota noudattaville, sillä se lisää suun syljen eritystä ja voi sitä kautta ehkäistä myös kiillevaurioiden syntymistä. Suositeltava annos on yksi gramma ksylitolia viisi kertaa päivässä.

Hammaslääkäri Pirta Liljekvist: ”Hampaiden harjaaminen ennen aamuruokailua ja illalla viimeisenä ennen nukkumaan menoa on tapa, josta olisi hyvä pitää kiinni. Lumoralia suosittelen oikeastaan kaikille potilailleni. Olen itsekin käyttänyt sitä käyttänyt noin 1.5 vuoden ajan.”

 

Lähteitä:

https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/ajankohtaista/ajassa/tiedote-hampaita-kuluttava-eroosio-yleistyy-miten-sita-voi-estaa#.Y6wdMXZBw2x

https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suun-sairaudet-ja-tapaturmat/hampaiden-ja-suun-sairaudet/karies-ja-hampaan#.Y6qkBnZBw2x

https://www.terveyskirjasto.fi/trv00015

https://bdnj.co.uk/2020/02/18/veganism-and-oral-health/

Booth, J., Hurry, J. The impact of a vegan diet on oral health. BDJ Team 7, 18–19 (2020). https://doi.org/10.1038/s41407-020-0372-3

 

 

 

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.

Äitienpäivä – Katso tarjoukset! Äitienpäivä – Katso tarjoukset!