Hyvä suunterveys tukee seniorien yleisterveyttä – Kansainvälistä ikäihmisten päivää vietetään 1. lokakuuta

Hyvä suunterveys tukee seniorien yleisterveyttä – Kansainvälistä ikäihmisten päivää vietetään 1. lokakuuta

Hyvä suuhygienia ja suunterveys on tärkeää yleisterveydelle. Ikäihmisen kohdalla hyvä hampaiden hoito on myös perussairauksien hoitoa.

Hampaiden tukikudosten sairautta eli parodontiittia esiintyy jopa kahdella kolmasosalla yli 65-vuotiaista. Diabetesta sairastavilla vaiva on vielä yleisempi.

– Ikäihmisten suun hoidon ensisijainen tavoite on suun, hampaiden ja proteesien puhtaus, sillä puhtaus ehkäisee sekä reikiintymistä että erilaisia suun tulehduksia. Ientulehduksen on arvioitu olevan yhteydessä muun muassa sydäninfarktin riskiin, sanoo Helsingin Uuden lastensairaalan sydän- ja elinsiirtokirurgi Tommi Pätilä.

Suunterveyden tiedetään altistavan yli 200 krooniselle sairaudelle, kuten keuhkosairauksille ja reumasairauksille. Tutkijoiden mukaan vakava iensairaus, parodontiitti, saattaa suurentaa riskiä sairastua jopa dementiaan tai sitä lievempään muistisairauteen. Journal of the American Geriatrics Society -tutkimuksen tuloksista selviää, että riski oli noin viidenneksen suurempi, jos potilaan hammasterveys oli huonolla tolalla.

– Yksinkertaiset toimenpiteet, kuten säännöllinen hampaiden harjaaminen ja hammasvälien puhdistaminen sekä säännölliset hammaslääkäritarkastukset, voivat auttaa ehkäisemään iensairauksien puhkeamisen ja samalla minimoimaan riskin, että suun bakteerit tai niiden rakenteet pääsevät verenkierron mukana muualle elimistöön, Pätilä sanoo.

Terve suu on hyvinvoinnin edellytys

Hampaiden ja suun kunnosta huolehtiminen on erityisen tärkeää, jos sairastaa jotain perussairautta, kuten diabetesta tai sydän- ja verisuonitauteja. Suun tulehdusten ehkäisy ja hoito on tarpeen myös ennen leikkauksia, Pätilä muistuttaa.

– Esimerkiksi tekonivel- tai läppäleikkausta varten tarvitaan hammaslääkärin todistus siitä, että suun alueella ei ole oireettomiakaan tulehduksia, joista bakteerit voivat päästä leikattuun kohtaan ja aiheuttaa komplikaatioita.

Huolellinen hampaiden omahoito on perusta iensairauksien kuten parodontiitin ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Tehokas mekaaninen hampaiden harjaus ja lankaus ei kuitenkaan aina riitä.

Iän karttuessa suuhygieniasta huolehtiminen voi myös hankaloitua, kun näkökyky, muisti tai käden motoriikka alkavat heikentyä. Tähän suomalaistutkijat ovat kehittäneet Lumoral-menetelmän, joka toimii täsmäaseena suun mikroskooppista plakkia vastaan. Lumoral-hoito tappaa sekä hampaiden reikiintymistä aiheuttavia Streptococcus mutans -bakteereja että ientulehdusbakteereja.

– Lumoral hidastaa plakin muodostumista ja vähentää merkittävästi parodontiittia aiheuttavien bakteerien määrää. Esimerkiksi ikääntyvät ihmiset soveltuvat  hyvin tuotteen käyttäjäprofiiliin, koska tässä ikäryhmässä suun itsehoidon merkitys korostuu, Pätilä sanoo.

Testattu myös peri-implantiitin hoidossa

Lumoral on suomalaisinnovaatio suun terveyden ylläpitoon sekä suun sairauksien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn kotona. Sillä on monien hammaslääkäreiden ja myös Suomen suuhygienistiliiton suositus.

– Laite on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, joilla tavanomainen suuhygienia ei tuota toivottavaa tulosta. Tällainen ongelma on usein esimerkiksi kroonista parodontiittia sairastavilla potilailla.

Lumoral-laitetta on testattu myös peri-implantiitin hoidossa.  Peri-implantiitti ilmenee pehmyt- ja kovakudosten tulehduksena implantin ympärillä. Se vaikuttaa sekä limakalvoon että implanttia tukevaan luuhun, mikä johtaa implanttia paikallaan pitävän luurakenteen asteittaiseen tuhoutumiseen.

Pilottitutkimukseen osallistui potilaita, joilla oli diagnosoitu peri-implantiitti tai sen lievempi muoto. Lumoral oli potilailla käytössään osana hampaiden omahoidon rutiinia.

Plakin ja ientä koskevan verenvuodon määrä tulehtuneen implantin ympärillä väheni hoidon ansiosta merkittävästi lähtötilanteeseen verrattuna, selvisi tutkimuksen tuloksista. Neljällä potilaalla seitsemästä tulehdusmerkkiaineen arvo implanttitaskussa laski normaalille tasolle.

Tutkijoiden mukaan pilottitutkimus osoittaa sen, että säännöllisesti toistuva antibakteerinen Lumoral-hoito voi ehkäistä ja parantaa hammasimplantteja ympäröivän kudoksen tulehdusta ja edistää samalla koko suun hyvinvointia.

 

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.