Hampaiden menetyksen ja tulehduksellisen suolistosairauden välillä on vahva yhteys

Hampaiden menetyksen ja tulehduksellisen suolistosairauden välillä on vahva yhteys

Krooninen tulehduksellinen suolistosairaus (IBD) on yhteydessä lisääntyneeseen parodontiitin riskiin. Tämä käy ilmi uusista julkaisuista, jotka ovat peräisin eurooppalaisesta tutkimushankkeesta.

Miten tulehduksellinen suolistosairaus vaikuttaa suun terveyteen? Entä, miten suunterveys vaikuttaa suolistoomme? Jo nyt tiedetään, että vakava ientulehdus eli parodontiitti voi olla yhteydessä diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Parodontiitin ja IBD-sairauden välistä yhteyttä ei ole kuitenkaan tähän asti tutkittu yhtä laajassa mittakaavassa Euroopassa.

Nyt kuitenkin kaksi julkaisua laajasta tutkimushankkeesta, johon osallistui joukko tanskalaisia potilaita, osoittavat, että näiden sairauksien välillä on vahva yhteys.

– Tutkimus osoittaa, että IBD:tä sairastavilla potilailla on enemmän parodontiittia ja vähemmän hampaita suussaan verrattuna henkilöihin, joilla ei ole IBD:tä. Huomasimme myös, että sekä IBD:tä että parodontiittia sairastavilla potilailla suolistosairaus on vakavampi ja aktiivisemmassa tautivaiheessa kuin niillä, joilla IBD:tä sairastavilla potilailla, joilla on terve suu, sanoo Andreas Stavropoulos, professori ja johtava hammaslääkäri Malmön yliopiston hammaslääketieteellisestä tiedekunnasta. Hän on myös yksi tutkimukseen osallistuneista tutkijoista.

– Molempia sairauksia voidaan kuvata immuunijärjestelmän voimakkaaksi ylireaktioksi bakteerien aiheuttamaan laukaisuun. Voidaan sanoa, että immuunijärjestelmä hyökkää omaa kehoa vastaan.

Suun sairaudet yhteydessä myös Crohnin tautiin

Tutkimuksessa noin 1 100 potilasta vastasi kysymyksiin verkkokyselyssä. Noin puolella osallistujista oli Crohnin tauti ja toisella puolella haavainen paksusuolitulehdus. Tutkimukseen osallistui myös noin 3 400 IBD:tä sairastamatonta henkilöä, jotka valittiin satunnaisesti, mutta jotka myös sovitettiin tiettyjen kriteerien perusteella yhteen tulehduksellista suolistosairautta sairastavien potilaiden kanssa.

– Tutkimus osoitti, että tulehduksellista suolistosairautta sairastavilla potilailla oli huonompi suun terveys kuin IBD:tä sairastamattomilla, mutta myös, että Crohnin tautia sairastavien potilaiden sun terveys oli heikommalla tolalla. He menettivät enemmän hampaita kuin potilaat, joilla oli haavainen paksusuolentulehdus, sanoo hammaslääketieteellisen tiedekunnan lehtori ja hammaslääkäri Kristina Bertl.

"IBD-potilaita pitäisi seurata paremmin"

Tutkijat löysivät tutkimukseen osallistujia Tanskan Crohnin taudin ja haavaista paksusuolen tulehdusta sairastavien potilaiden yhdistyksen yhteydenottojen avulla. Yhdistyksessä tiedettiin hyvin, että monilla IBD-potilailla oli toistuvia ongelmia hampaidensa kanssa, kuten tulehduksia ja haavaumia suussaan. Potilaat myös kokivat, että heidän suunsa sairauksiin ei riittävän aktiivisesti puututtu.

– Myös tutkimukseen osallistujat kertoivat, että heille ei kerrottu näiden kahden sairauden mahdollisesta yhteydestä ja että yleisesti ottaen hampaisiin ja suuhun liittyvät ongelmat olivat alipriorisoituja, Andreas Stavropoulos sanoo.

Parodontiitti aiheuttaa alkuvaiheessaan suhteellisen lieviä oireita, kuten ienverenvuotoa hampaita harjatessa, mutta voi johtaa hampaiden menetykseen, mikäli tautia ei hoideta ajoissa.

– Kaiken kaikkiaan tutkimukset osoittavat, että IBD-potilaiden suun terveyttä olisi seurattava paremmin, jotta parodontiitin kehittyminen voidaan ehkäistä ja hampaiden menetyksiä välttää tässä potilasryhmässä, Kristina Bertl toteaa lopuksi.

Lähteitä:

Periodontitis prevalence in patients with ulcerative colitis and Crohn's disease - PPCC: A case–control study: Kristina Bertl, Johan Burisch, Nikolaos Pandis, Corinna Bruckmann, Björn Klinge, Andreas Stavropoulos; First published: 04 July 2022; https://doi.org/10.1111/jcpe.13615

The Impact of Periodontitis on Inflammatory Bowel Disease Activity Get access Arrow; Gorm Roager Madsen, MD, Kristina Bertl, PhD, Nikolaos Pandis, DDS, MS, Andreas Stavropoulos, DDS, PhD, Johan Burisch, MD, PhD; Inflammatory Bowel Diseases, izac090, https://doi.org/10.1093/ibd/izac090

 

 

Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.