implantti

Hammasimplantit vaativat huolellista suuhygieniaa

Hammasimplantit vaativat huolellista suuhygieniaa

Optimaalisen suuhygienian ylläpito ja säännölliset hammaslääkärintarkastukset ovat välttämättömiä hammasimplanttien pitkäaikaiselle onnistumiselle. Implantit ovat alttiita komplikaatioille, kuten peri-implantiitille, joka voi hoitamattomana johtaa luukatoon ja implantin irtoamiseen. Päivittäinen hampaiden harjaus, hammasvälien puhdistaminen ja kehittyneiden suuhygieniamenetelmien hyödyntäminen ehkäisevät plakin ja hammaskiven kertymistä – joita pidetään yleisimpinä infektioiden aiheuttajina.

"Implantit eivät ole 'aseta ja unohda' -ratkaisu. Ne vaativat vähintään yhtä paljon hoitoa kuin luonnolliset hampaat, usein jopa enemmän," sanoo Leif Björn, erikoishammaslääkäri Arvika tand- och implantatmottagning -hammasklinikalta Ruotsista.

Björnin  mukaan monet potilaat luulevat, että implantit ovat tuhoutumattomia, mutta ilman asianmukaista hoitoa ne ovat alttiita vakaville komplikaatioille, kuten peri-implantiitille.

Peri-implantaattitaudit ovat bakteeri-infektioita, jotka vaikuttavat implanttien ympärillä oleviin kudoksiin. Tutkimusten mukaan lähes 50 prosenttia implanttipotilaista kärsii peri-implanttimukosiitista, joka on palautuva tulehdustila. Ilman hoitoa se voi kehittyä peri-implantiitiksi, johon liittyy luukatoa ja jota esiintyy 10–20 prosentissa tapauksista. Tärkein riskitekijä on biofilmi, bakteerien muodostama suojaava kerros, joka on myös muiden iensairauksien, kuten parodontiitin, perimmäinen syy. (1).

Näiden tilojen ensisijainen syy on bakteerien muodostama biofilmi, joka on myös syyllinen luonnollisten hampaiden ympärillä esiintyvään vakavaan iensairauteen, parodontiittiin. Tutkimuksissa korostetaan, että on tärkeää pitää biofilmin määrä alhaisena näiden komplikaatioiden ehkäisemiseksi (2, 3).

Vaikka harjaus ja hammaslangan käyttö ovat olennaisen tärkeitä terveen suun ylläpitämiseksi, tutkimukset osoittavat, että jopa kaikkein kehittyneimmät sähköhammasharjat poistavat vain noin 65 prosenttia hammasplakista. Jäljelle jäävä biofilmi, joka on usein paljain silmin näkymätön, aiheuttaa merkittävästi suusairauksia (4). Tämä korostaa tarvetta uusille menetelmille hammassairauksia aiheuttavien bakteerien torjumiseksi.

Edistyneet hoitomuodot implanttien terveyden edistämiseksi

Leif Björn korostaa, että varhainen puuttuminen ja ennaltaehkäisy ovat avain terveisiin implantteihin: ”Rutiininomaiset hammaslääkärikäynnit ovat ratkaisevan tärkeitä implantin kunnon seurannan kannalta. Säännöllinen harjaus ja hammaslangan käyttö ovat välttämättömiä, mutta potilaiden tulisi myös harkita kehittyneitä välineitä ja menetelmiä, jotta suuhygienia olisi mahdollisimman korkeatasoista”, hän painottaa.

Vaikka harjaus ja hammaslangan käyttö ovat olennaisia, tutkimukset osoittavat, että jopa parhaat sähköhammasharjat poistavat vain noin 65 % plakista. Jäljelle jäävä biofilmi voi jäädä näkymättömäksi, mutta se aiheuttaa silti merkittäviä riskejä suunterveydelle. Tämä korostaa uusien, tehokkaampien menetelmien tarvetta bakteerien torjumiseksi.

Yksi tällainen menetelmä on Lumoral, innovatiivinen, lääkkeetön hoitolaite, joka yhdistää valoaktivoidun hoidon ja erikoistuneen suuvesimenetelmän. Tämä auttaa puhdistamaan vaikeasti saavutettavat alueet, vähentämään bakteerikuormaa ja ehkäisemään tulehduksia. Lumoral on saatavilla 26 maassa Euroopassa ja Aasiassa.

"Lumoral on mullistava ratkaisu implanttipotilaille," tohtori Björn toteaa. "Se tehoaa erityisesti alueilla, joihin perinteiset menetelmät eivät yllä, kuten syvissä ientaskuissa ja ahtaissa tiloissa implanttien ympärillä. Hoito vähentää bakteerimäärää merkittävästi ja ehkäisee infektioita."

Hän suosittelee Lumoralin käyttöä 2–3 kertaa viikossa osana säännöllistä suuhygieniarutiinia. "Tämä yhdistetty lähestymistapa luo puhtaan ympäristön implantin ympärille, vähentää infektioriskiä ja tukee ikenien ja luun terveyttä," Björn summaa.

”Lumoral on käänteentekevä menetelmä implanttipotilaille”, tohtori Björn selittää. ”Sen valoaktivoitu hoito tavoittaa alueet, jotka perinteiset menetelmät jäävät usein huomaamatta, kuten syvät ientaskut tai implanttien ja luonnollisten hampaiden väliset ahtaat tilat. Se vähentää merkittävästi bakteerikuormitusta, mikä auttaa ehkäisemään plakin muodostumista ja tulehduksia.”

Leif Björn neuvoo sisällyttämään antibakteerisen hoidon säännölliseen suunhoitorutiiniin optimaalisten tulosten saavuttamiseksi. ”Potilaiden tulisi jatkaa tavanomaista harjausta ja hammaslangan käyttöä ja käyttää Lumoralia kahdesta kolmeen kertaa viikossa puhdistuksen jälkeen. Tämä yhdistelmä takaa puhtaan ympäristön implantin ympärillä, vähentää infektioriskiä ja edistää ympäröivien ikenien ja luun terveyttä”, hän sanoo.

Valoaktivoitu hoito verrattuna perinteisiin antibakteerisiin suuvesiin.

Perinteisiin antibakteerisiin suuvesiin verrattuna valoaktivoitu hoito tarjoaa pidempikestoisen ja syvemmän vaikutuksen. Lisäksi Lumoral ei häiritse suun mikrobiomia eikä aiheuta kuivuutta tai ärsytystä. Toisin kuin klooriheksidiini, jonka pitkäaikainen käyttö voi johtaa bakteeriresistenssiin, Lumoralin toiminta vähentää resistenssin riskiä kohdistamalla vaikutuksensa haitallisiin bakteereihin valikoivasti. (5, 6).

”Valoaktivoidun hoidon antimikrobinen vaikutus kestää paljon kauemmin kuin suuvesien, joiden vaikutus lakkaa yleensä muutamassa tunnissa. Sen vaikutus tunkeutuu syvemmälle biofilmiin ja saavuttaa alueet, joihin suuvedet eivät pääse.”

Toisin kuin monet kemialliset antiseptiset aineet, Lumoral-menetelmä perustuu täysin erilaiseen toimintamekanismiin, joka vähentää bakteerien resistenssin kehittymisen riskiä. Esimerkiksi hammashoidossa laajalti käytetty klooriheksidiini (CHX) on herättänyt huolta sen käytön yhteydessä ilmenevästä bakteerien resistenssistä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tietyt bakteerit, kuten Klebsiella pneumoniae ja Pseudomonas aeruginosa, voivat kehittää resistenssiä CHX:lle. Lisäksi CHX-resistenssi on yhdistetty ristiresistenssiin joidenkin antibioottien, kuten kolistiinin, kanssa, mikä voi vaikeuttaa infektioiden hoitoa. (7, 8)

Lumoral on myös hellävarainen suun kudoksille ja turvallinen pitkäaikaisessa käytössä (5). "Toisin kuin jotkin suuvedet, jotka voivat aiheuttaa kuivuutta tai ärsytystä, Lumoral ei vahingoita suun luonnollista tasapainoa. Sen antibakteerinen hoito kohdistuu tarkasti haitallisiin bakteereihin samalla säilyttäen suun mikrobiomille tärkeät hyödylliset bakteerit," erikoishammaslääkäri kertoo.

Tutkimukset osoittavat, että hammasimplantit ovat erittäin tehokas ja kestävä ratkaisu puuttuvien hampaiden korvaamiseen, ja niiden onnistumisprosentti on usein yli 90 kymmenen vuoden käytön jälkeen (9, 10). Implanttien pitkäikäisyys kuitenkin riippuu ratkaisevasti potilaan suuhygieniakäytännöistä.

Riittämätön hoito voi johtaa plakin kertymiseen, tulehduksiin ja implanttien ympärillä esiintyviin sairauksiin, jotka vahingoittavat ympäröivää luuta ja saattavat lopulta aiheuttaa implantin pettämisen (6, 9, 10). Tämän vuoksi tarvitaan kehittyneitä suuhygieniamenetelmiä, jotka ehkäisevät infektioiden syntymistä jo alkuvaiheessa.

Antimikrobinen fotodynaaminen hoito (aPDT) on osoittautunut tehokkaaksi lisähoitona peri-implanttien hoidossa. Kliiniset tulokset viittaavat siihen, että aPDT voi vähentää verenvuotoa sondituksessa ja pienentää sonditaskun syvyyttä samalla tavalla kuin perinteiset hoitomenetelmät. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että aPDT parantaa implanttipinnan puhdistusta, mikä edistää hoidon onnistumista (9).

Suun sairaudet koskettavat miljardeja ihmisiä maailmanlaajuisesti, mikä korostaa ennaltaehkäisevien ja innovatiivisten hoitomenetelmien tärkeyttä. Lumoralin kaltaiset välineet ovat nousemassa tehokkaiksi lisätyökaluiksi perinteisen suunhoidon rinnalle, tarjoten lisäsuojaa peri-implantiitin ja muiden komplikaatioiden ehkäisyyn (5).

”Kun potilaat ymmärtävät yleisiä väärinkäsityksiä ja sisällyttävät kehittyneet välineet osaksi päivittäistä suuhygieniaansa, he voivat merkittävästi vähentää peri-implantiitin kaltaisten sairauksien riskiä,” toteaa tohtori Björn. ”Terveet ikenet ovat onnistuneiden implanttien perusta, ja antibakteeriset hoidot lisäävät olennaista suojakerrosta tämän perustan ylläpitämiseksi,” hän summaa.

"Lumoralin säännöllinen käyttö auttaa pitämään implanttien ympäristön puhtaana, vähentämään infektioriskiä ja tukemaan terveiden ikenien ja luun hyvinvointia", sanoo tohtori Björn. Hän korostaa, että potilaiden tulisi jatkaa normaalia hampaiden harjausta ja hammaslangan käyttöä sekä lisätä Lumoral-hoito rutiiniinsa 2–3 kertaa viikossa puhdistuksen jälkeen. "Tämä yhdistelmä parantaa merkittävästi suuhygieniaa ja edistää hammasimplanttien pitkäaikaista menestystä."

Leif Björn muistuttaa kuitenkin, että ammattilaisten suorittamat seurantakäynnit ovat edelleen välttämättömiä implanttien kunnon tarkkailussa ja hoidon onnistumisen varmistamisessa.

Leif Björn, erikoishammaslääkäri Arvika tand- och implantatmottagning -hammasklinikalta Ruotsista.

Lähteitä: 

  1. Diaz, P., Gonzalo, E., Villagra, L.J.G. et al. What is the prevalence of peri-implantitis? Systemaattinen katsaus ja meta-analyysi. BMC Oral Health 22, 449 (2022). https://doi.org/10.1186/s12903-022-02493-8.
  2. Bosma, M.L., McGuire, J.A., DelSasso, A. et al. Efficacy of flossing and mouth rinsing regimens on plaque and gingivitis: a randomized clinical trial. BMC Oral Health 24, 178 (2024). https://doi.org/10.1186/s12903-024-03924-4.
  3. Kupka, J.R., König, J., Al-Nawas, B. et al. How far can we go? Hammasimplanttien elossaololukujen 20 vuoden meta-analyysi. Clin Oral Invest 28, 541 (2024). https://doi.org/10.1007/s00784-024-05929-3.
  4. Aggarwal N, Gupta S, Grover R, Sadana G, Bansal K. Eri hammasharjojen plakinpoiston tehokkuus: vertaileva tutkimus. Int J Clin Pediatr Dent. 2019;12(5):385-390. doi:10.5005/jp-journals-10005-1669
  5. Pakarinen S, Saarela RKT, Välimaa H, et al. Home-applied dual-light photodynamic therapy in the treatment of stable chronic periodontitis (HOPE-CP)-three-month interim results. Dent J (Basel). 2022;10(11):206. doi:10.3390/dj10110206
  6. Nikolaos S. Soukos, J. Max Goodson. Fotodynaaminen hoito suun biofilmien hallinnassa. Julkaistu ensimmäisen kerran: 07. joulukuuta 2010 https://doi.org/10.1111/j.1600-0757.2010.00346.x
  7. Stájer A, Kajári S, Gajdács M, Musah-Eroje A, Baráth Z. Utility of photodynamic therapy in dentistry: current concepts. Dent J (Basel). 2020;8(2):43. doi:10.3390/dj8020043
  8. Cieplik F, Jakubovics NS, Buchalla W, Maisch T, Hellwig E, Al-Ahmad A. Resistance towards chlorhexidine in oral bacteria - is there are reason for concern? Front Microbiol. 2019;10:587. doi:10.3389/fmicb.2019.00587
  9. Renvert, S., Persson, G. R., Pirih, F. Q., & Camargo, P. M. (2018). Peri-implanttiterveys, peri-implanttimukosiitti ja peri-implantiitti: Tapausmäärittelyt ja diagnostiset näkökohdat. Journal of Periodontology, 89(Suppl 1), S304-S312. https://doi.org/10.1002/JPER.17-0588. https://doi.org/10.1002/JPER.17-0588
  10. Sartoretto, S. C., Shibli, J. A., Javid, K., Cotrim, K., Canabarro, A., Louro, R. S., Lowenstein, A., Mourão, C. F., & Moraschini, V. (2023). Hampaiden säilyttämisen ja hammasimplanttien pitkän aikavälin onnistumisprosenttien vertailu: A Critical Review. Journal of Functional Biomaterials, 14(3), 142. https://doi.org/10.3390/jfb14030142. https://doi.org/10.3390/jfb14030142.