Kysyttävää? Asiakaspalvelun puh. 050 306 5452 Kysyttävää? Asiakaspalvelu auttaa. puh. 050 306 5452
Kerttu, 58, sai rajun ennusteen mutta hymyilee edelleen - ”Muutos on huikea” 

Kerttu, 58, sai rajun ennusteen mutta hymyilee edelleen - ”Muutos on huikea” 

Suun tulehdukset ovat yleisiä ja oireettomina usein salakavalia, vaikka ne voivat lopulta johtaa jopa hampaiden menetykseen. Taistelussa tulehduksia vastaan auttaa yllättävä uusi ase: Lumoral.  

Suomalaisten suun terveys on parantunut viime vuosina paljon, mutta yhä edelleen erilaiset suun sairaudet ovat yleisiä. Usein ne ovat alkuun oireettomia, mutta suussa voi kuitenkin piillä tulehdus, joka altistaa yli kahdelle sadalle krooniselle sairaudelle, kuten sydän- ja verisuonitaudeille, diabetekselle ja pahimmillaan syövälle.

Omahoito on tärkeässä roolissa suun terveyttä ajatellen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus kertoo ilahduttavasti, että yhä useampi harjaa hampaansa vähintään kaksi kertaa päivässä. Omahoidossa on silti edelleen myös puutteita, ja se näkyy – esimerkiksi iensairaudet ovat jo 30-44 vuotiaiden ryhmässä huolestuttavan yleisiä sekä naisilla (43 % ) että miehillä (57 %). Iensairauksia eli esimerkiksi ientulehdusta ja pidemmälle edennyttä parodontiittia olisi kuitenkin helppo ennaltaehkäistä. Nykyään siihen on tarjolla myös entistä parempia välineitä: hyvän sähköhammasharjan saa kohtuuhinnalla. Hammassairauksia hoitamaan ja ehkäisemään voi myös hankkia Lumoral-laitteen, jonka vaikutus perustuu hammaslääkärien käyttämään antibakteeriseen hoitoon.

Aalto-yliopiston ja HUSin tutkijoiden kehittämä Lumoral vähentää plakin muodostumista, hampaiden reikiintymistä sekä parodontiittia aiheuttavien bakteerien määrää.

Lumoral-hoidosta hyötyy perusterve käyttäjä, mutta erityisen hyvä lisä terveydenhoitoon se on heille, joilla on jo suun alueen ongelmia tai jokin yleissairaus. Esimerkiksi diabeetikon tulisi erityisesti huolehtia hyvästä suun terveydestä, sillä iensairaudella ja diabeteksella on kaksisuuntainen vaikuttavuus.

”Huikea muutos”

Etelä-Karjalassa asuva Kerttu, 58, sairastaa kakkostyypin diabetesta, joka puhkesi useita vuosia sitten. Normaalipainoisella, terveet elämäntavat omaavalla naisella taipumus diabetekseen kulkee suvussa.

”Sain diagnoosin ja ohjeistusta ruokavaliohoitoon – kukaan ei kuitenkaan huomannut tuolloin kertoa, mikä vaikutus taudilla olisi suun terveyteen”, Kerttu kertoo.

Hyperglykemia eli kohonnut verensokeri kuivattaa suuta, lisää hampaiden reikiintymistä ja voi nostaa parodontiitin riskin jopa kolminkertaiseksi. Siihen sairastui myös Kerttu. Tilanne meni niin pahaksi, että ennusteeksi annettiin omien hampaiden menettäminen muutaman vuoden sisään. Kun kohdalle lopulta sattui hammaslääkäri, joka osasi kertoa diabeteksen ja parodontiitin yhteydestä, alkoi sinnikäs taistelu tulehduksen vaikutuksia vastaan. Kerttu harjaa hampaansa aamuin ja illoin sähköhammasharjalla ja käyttää myös hammasväliharjaa iltaisin. Vajaa vuosi sitten hän löysi Lumoralin. Säännöllisen käytön tulokset ovat olleet huomattavia.

”Käytin alkuun Lumoralia kolmesti viikossa. Jo viiden kuukauden käytön jälkeen suuhygienisti totesi, että muutos suussa on huikea. Plakkia ei ole käytännössä ollenkaan ja ientulehdukset ovat rauhoittuneet. Ikenet ja hampaat myös tuntuvat todella puhtailta”, kertoo Kerttu muutoksesta.

Helppo hoitorutiini osaksi arkea

Lumoral-hoito on Kertun mukaan helppo toteuttaa ja se on solahtanut helposti osaksi arkisia rutiineja. Ensin suussa purskutellaan erityistä, valoaktiivista ainetta sisältävää suuhuuhdetta joka tarttuu hampaiden pinnalla olevaan bakteerifilmiin. Tämän jälkeen aine aktivoidaan suuhun asetettavalla kaksoisvalokiskolla.

”Sitten vain istun mukavasti kymmenkunta minuuttia ja annan valon vaikuttaa”, Kerttu naurahtaa.

Kerttu toivoo, että kaikki ymmärtäisivät suun hyvinvoinnin merkityksen osana yleisterveyttä ja panostaisivat siihen.

”Sanon koko ajan, että harjatkaa hyvät ihmiset hampaanne ja ottakaa tarvittaessa muitakin keinoja käyttöön.”

Hän suosittelee Lumoralia lämpimästi.

”Kun itse voit tällä tavalla positiivisesti terveyteesi vaikuttaa, miksi et vaikuttaisi?